Ce este Libertatea?

Libertatea este O ALEGERE, care, dacă este disponibilă, evaluată într-un context bine precizat, este considerată a fi diferită de „normă”. Adică, „altfel„.

Totuşi, ce ESTE cu adevărat LIBERTATEA?

Pentru că aici, mi-este imposibil să separ conceptul „Libertate”, de conceptul „Liber Arbitru”. Şi ajunşi în acest punct, deja „Libertate” capătă cu totul altă semnificaţie şi devine clar că Libertatea, exprimă de fapt NUMĂRUL OPŢIUNILOR DISPONIBILE la un moment dat şi, mai ales, ACŢIUNEA DE ASUMARE A CEL PUŢIN O OPŢIUNE.

Şi din nou, intrăm pe un teren instabil. De ce aşa? Deoarece numărul opţiunilor disponibile oricui, este dependent de NIVELUL DE ÎNŢELEGERE, care la rândul său, este dependent de NIVELUL DE EDUCAŢIE, care la rândul său este dependent de NIVELUL DE DEZVOLTARE GENERALĂ, care la rândul său este dependent de…, etc.

Este prin urmare „Libertatea” un „dat„, ceva ce poate fi atribuit printr-un ordin administrativ, sau… ESTE UN ACT DE ASUMARE A UNEI OPŢIUNI DISPONIBILE? Adică, dacă eu îţi spun „Eşti LIBER/Ă”, automat tu TRĂIEŞTI LIBERTATEA, adică TE SIMŢI OM LIBER?

Mă îndoiesc serios de tot!

De vreme ce citeşti acest articol, înseamnă că ştii să scrii şi să citeşti!

Pe cale de consecinţă, AI LIBERTATEA DE A SCRIE, ai LIBERTATEA DE A CITI.

Întrebarea este:

ÎŢI EXERCIŢI CU ADEVĂRAT ACESTE LIBERTĂŢI?