Cum pot fi identificate talentele?

Încep această poveste — pentru că este vorba despre o poveste destul de lungăprin a mulţumi colegei noastre de pe Facebook, Liliana Necula, care ne-a transmis întrebarea prin intermediul paginii noastre Facebook, „Identificarea talentelor„.

Îi sunt deci recunoscător pentru provocare, atât ei cât şi celorlalţi care ne-au adresat această întrebare.

Am decis să răspund la întrebare, pentru toţi cei care ne-au adresat-o pe de o parte, pe de altă parte, deoarece reprezintă un subiect extrem de important.

Fac următoarele precizări:

 

Din respect pentru mine, refuz să răspund la această întrebare monosilabic sau prin câteva cuvinte. Adică, „să expediez” întrebarea.

Deoarece mă respect pe mine, MĂ SIMT OBLIGAT să respect şi interlocutorul care îmi adresează o întrebare.

Pe cale de consecinţă, în spiritul respectului reciproc, am conceput acest articol, pentru a putea oferi măcar o imagine de ansamblu modestă, cât de cât corectă totuşi, privitor la ZESTREA NATIVĂ sau „talente” sau „aptitudini native”.

 

Ce este „talentul”

Voi preciza din capul locului că TALENTUL ESTE UN POTENŢIAL. Nimic mai mult!

Reformulat, TALENTUL, înseamnă:

Ce aş putea face, dacă m-aş apuca să fac

Prin urmare, DACĂ te apuci să faci ceva cu acel potenţial, atunci încep să se petreacă o serie de lucruri care te vor pune în situaţia de a constata că, fără a avea o educaţie specială, întinsă pe ani de zile, poţi duce la bun sfârşit un anumit tip de sarcini, fără ca aceasta să ţi se pară un efort chinuitor. Ceea ce, deja înseamnă enorm de mult!

Totuşi, subliniez din nou faptul că, FĂRĂ A ACŢIONA, talentul, chiar şi „cu carul„, rămâne un POTENŢIAL şi nimic mai mult! Cu alte cuvinte, rămâne ceva nemanifestat, invizibil, imperceptibil în exterior.

Procesul de Identificare a talentelor

Foarte multă lume este convinsă că identificarea unui talent oarecare, adică a unei înzestrări native, este un eveniment, adică, o acţiune izolată.

Oricât de dezamăgitor este ceea ce afirm mai jos, acesta este ADEVĂRUL:

Identificarea talentelor, ESTE UN PROCES. Altfel formulat, este O SERIE DE PAŞI, înlănţuiţi în timp, într-o ordine precisă, sau altfel spus, O SERIE DE ACŢIUNI pe care le săvârşeşti TU şi la finalul cărora, dobândeşti încrederea în tine şi CONŞTIENŢA faptului că ai o anumită înzestrare, că poţi acţiona mai rapid şi mai eficient, cu rezultate mai bune decât alţii, pe un anumit domeniu din viaţă.

Prin urmare, aici vorbim despre IMPLICARE PERSONALĂ, despre ACŢIUNE, despre EXPERIENŢĂ PERSONALĂ.

Am vorbit despre aceste etape, în programul de training „Transformare Personală prin metoda MoSeS„. A relua aici ceea ce am spus acolo, este o muncă pe care decât să o repet aici, prefer să merg mai departe.

În esenţă, pentru identificarea talentelor, adică, a zestrei NATIVE, este nevoie de următoarele două lucruri:

    1. Cunoaşterea metodelor disponibile. Pentru a putea acţiona eficient în sensul identificării talentelor, este nevoie să cunoşti metodele care sunt folosite în prezent şi care au dat rezultate suficient de bune, suficient de mulţi ani, în suficient de multe cazuri. A porni de la ideea că există o singură metodă infailibilă, un fel de buton pe care apeşi şi gata, s-a rezolvat, este o modalitate contraproductivă de a gândi. Există deci mai multe metode şi ideal este să le foloseşti pe toate şi să faci apoi o SINTEZĂ a concluziilor către care te-a condus fiecare metodă în parte. Asta facem în cadrul Şcolii ZENLA, între altele.
    2. Contextul de învăţare şi dezvoltare. Cuvântul cheie aici, este INTERACŢIUNE, COMUNICARE. Este cunoscut de secole faptul că, oamenii cu care te înconjori, te definesc. „Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti„. În practica Dezvoltării Personale este foarte larg folosit acest concept. Fără să intru în detalii, care necesită multe pagini şi mult timp, GRUPUL DE LUCRU, acei oameni DE CARE ALEGI SĂ DEPINZI, constituie CONTEXTUL DE ÎNVĂŢARE ŞI DEZVOLTARE. Pe cale de consecinţă, dacă vrei să schimbi în bine ceva din viaţa ta, fă o listă cu oamenii cu care petreci mult timp şi verifică ce nivel de dezvoltare îţi permit aceşti oameni. E o discuţie foarte lungă aici de purtat. Ca idee, media veniturilor acelor oameni, reprezintă venitul tău; media numărului cărţilor citite de acei oameni, reprezintă numărul cărţilor citite de tine; media anilor de studii ai acelor oameni, reprezintă anii tăi de studii; media succeselor înregistrate de acei oameni, reprezintă numărul succeselor tale (valabil şi pentru EŞECURI!), etc. Cu alte cuvinte, EŞTI MEDIA OAMENILOR CU CARE TE ÎNCONJORI şi alături de care îţi petreci cea mai mare parte din timp. Durează maximum 20 de minute să verifici dacă este corectă această afirmaţie!

Vremea schimbărilor

Dacă aplici cele prezentate mai sus şi ai ajuns la concluzia că oamenii printre care te afli sunt nepotriviţi cu aptitudinile tale native, că în loc să te stimuleze să îţi dezvolţi şi să îţi partajezi talentul, că în loc să îţi aprecieze înzestrarea nativă şi să te încurajeze să ţi-o dezvolţi mai departe, ei ignoră toate acestea, atunci… A VENIT VREMEA SCHIMBĂRII!

Pentru că, oricât de dureros ar fi, dacă ŞTII care îţi sunt talentele, dar ÎŢI LIPSEŞTE CONTEXTUL DE ÎNVĂŢARE ŞI DEZVOLTARE, este egal cu ZERO.

Simplul fapt că ştii care îţi sunt talentele, va fi în mod continuu o sursă de frustrări şi de traume emoţionale, care îţi vor întuneca existenţa cu fiecare secundă care trece. Şi ţi-o spune un om care A TRĂIT aceste frustrări şi traume emoţionale, aşadar, ŞTIU din propria mea experienţă, cât de tare doare şi cât de scump costă, o mulţime de lucruri care ţin de talente şi de valorificarea lor.

Ca să dau un exemplu foarte uşor de înţeles: degeaba eşti expert în calculatoare şi internet, dacă te afli pe o insulă pustie, gol-puşcă! Acolo, ai nevoie de cu totul alte înzestrări şi NEVOILE PRIORITARE, sunt cu totul altele!

M-am rezumat la acest unic exemplu, deoareece el reprezintă un arhetip de gândire, altfel spus, un TIPAR MENTAL DE BAZĂ.

De aici, îţi trebuie doar puţină imaginaţie să descoperi care sunt dependenţele tale şi câtă libertate ai, potrivit ÎNZESTRĂRILOR TALE.

Despre LIBERTATE şi INDEPENDENŢĂ însă într-un articol viitor sau poate mai curând, într-un curs video. Vom vedea.

Concluzii

    • Identificarea talentelor, este UN PROCES, care poate fi derulat doar în timp şi într-un CONTEXT DE ÎNVĂŢARE ŞI DEZVOLTARE.
    • Simpla identificare a talentelor, este doar un pas. Fără un CONTEXT (mediu, conjunctură) în care să ţi le dezvolţi şi să le VALORIFICI CONTINUU, TOATĂ VIAŢA, faptul că ştii care îţi sunt talentele, are o utilitate foarte redusă în viaţa de zi cu zi. E ca şi cum ai porni de la premisa că dacă mănânci o dată, îţi ajunge toată viaţa. Mănânci zilnic, pe cale de consecinţă, e nevoie să te dezvolţi zilnic şi pentru asta, ai nevoie de un MEDIU FAVORABIL, adică, ceea ce am numit CONTEXT DE ÎNVĂŢARE ŞI DEZVOLTARE.

Cu drag, Şerban