În loc să te folosească el pe tine! 😉
Sunt o mulţime de legende şi poveşti legate de ce se întâmplă DACĂ te uiţi “înapoi”, în “trecut”. Ar fi ca şi cum s-ar întâmpla ceva “rău”, sau e pe cale să se întâmple o nenorocire, în cazul în care te încumeţi să procedezi astfel.
Ei bine, mi s-a părut stranie încă de la început ideea că se întâmplă (sau urmează să se întâmple…) neapărat ceva “rău”! De unde şi până unde o astfel de idee?
Astăzi îţi prezint o altă variată, fără a susţine că e unica. Susţin doar că e o altă variantă şi atât.
1. Trecutul este o realitate care s-a petrecut deja.
Prin urmare este imposibil să-l schimbi. Singurul lucru care poate fi schimbat este modul în care priveşti experienţa sau experienţele respective.
2. Este imposibil ca în aceste realităţi trecute să se fi întâmplat doar lucruri “bune” sau doar lucruri “rele”.
Tenta este dată de modul în care le-am perceput (simţit) în momentul respectiv. Deci, după cum gândeam atunci!“Trecutul” este doar o posibilitate, o realitate DEJA trăită. Este o experienţă stabilită de noi înşine să o trăim, indiferent dacă acest lucru este făcut în mod conştient sau inconştient. În spatele acestei experienţe se află un dar, un cadou deosebit… Evoluţia. Putem evolua doar când devenim conştienţi de propriile vulnerabilităţi, sau de ataşamente. Dincolo de ce par a fi, doar şi prin astfel de experienţe, trecând efectiv prin ele, ţi se oferă şansa de a trece la un alt nivel de dezvoltare.

Refuzând sau renegând propriul trecut, e ca şi cum ai renega o parte din tine.

Ar fi ca şi cum ai arunca odată cu gunoiul şi lucruri utile. Ar fi ca şi cum ai arunca şi copilul şi cădiţa, odată cu apa în care l-ai scăldat. Pentru că trecutul poate fi folosit în loc să-l laşi să te folosească el pe tine. Cum te poate folosi? Simplu… Prin repetarea experienţelor.
Deci te invit acum să faci o incursiune în propriul tău trecut. Priveşte-l ca pe un cadou inestimabil. Pentru că aşa şi este.
Monica Stănescu, 22.01.2021
****************
S-ar putea să te intereseze şi:
Cezarul şi Dumnezeu
Întuneric şi Lumină
****************

Sursă imagine: cuvintecelebre.ro